top of page

Leiderschap versus Management: Een vergelijking als appels met peren


In de wereld van zakelijk management en leiderschap is er een eindeloze discussie over wat een leider onderscheidt van een manager. Deze vergelijking heeft geleid tot talloze artikelen, boeken en seminars, maar het is hoog tijd om te erkennen dat het vergelijken van leiders met managers niets anders is dan een vruchteloze "appels/peren" oefening in verwarring.

Om te beginnen, laten we duidelijk maken dat leiderschap en management twee verschillende rollen en vaardigheden vertegenwoordigen. Leiderschap draait om visie, inspiratie en het aanzetten tot verandering. Managers daarentegen zijn gericht op het beheren van middelen, het handhaven van stabiliteit en het bereiken van gestelde doelen. Beide zijn cruciaal voor een succesvolle organisatie, maar ze vervullen verschillende behoeften.

Een van de grootste problemen bij het vergelijken van leiders en managers is dat het een valse tegenstelling creëert. Het doet vermoeden dat leiderschap superieur is aan management, waardoor managers zich ondergewaardeerd voelen en leiders zichzelf als onaantastbaar beschouwen. In werkelijkheid hebben we beide nodig, en de beste leiders begrijpen dat ze ook effectieve managers moeten zijn en vice versa.

Een ander aspect van deze misplaatste vergelijking is dat het de waarde van individuen minimaliseert. Leiderschap en management zijn geen vaste rollen die alleen door enkelen worden vervuld. Iedereen kan leiderschapskwaliteiten vertonen en effectief management uitoefenen, ongeacht hun formele titel. Het beperken van deze capaciteiten tot specifieke functies doet afbreuk aan het potentieel van individuen en organisaties.

Dus, laten we stoppen met het eindeloos vergelijken van leiders en managers en in plaats daarvan de nadruk leggen op het ontwikkelen van leiderschaps- en managementvaardigheden in alle niveaus van een organisatie.

Net zoals leiderschap en management verschillend zijn maar complementair, zijn er tal van andere vergelijkingen die evenzeer onzinnig zijn.


Een van die vergelijkingen is het vergelijken van succes met geluk.

Succes en geluk zijn twee totaal verschillende concepten. Succes wordt vaak gemeten in termen van prestaties, geld, macht en status, terwijl geluk eerder te maken heeft met emotioneel welzijn, tevredenheid en persoonlijke vervulling. Hoewel succes en geluk elkaar soms kunnen overlappen, zijn ze niet hetzelfde en moeten ze niet als zodanig worden behandeld. Het obsessief najagen van succes kan ten koste gaan van geluk, en omgekeerd.

In plaats van te streven naar een eenduidige definitie van succes, moeten we ons richten op het cultiveren van een gezonde balans tussen succes en geluk. Dit betekent dat we onze doelen zorgvuldig moeten overwegen en ervoor moeten zorgen dat ze in lijn zijn met onze persoonlijke waarden en behoeften. Het betekent ook dat we geluk niet moeten zien als een secundair bijproduct van succes, maar als een intrinsieke waarde die we moeten nastreven.

Kortom, laten we stoppen met het maken van zinloze vergelijkingen tussen leiders en managers, succes en geluk, en in plaats daarvan onze energie richten op het begrijpen en ontwikkelen van de unieke waarde van elk concept. Alleen dan kunnen we echt effectieve leiders, managers en gelukkige individuen worden.

(beetje hulp van ChatGPT...)

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page