top of page

Het frustrerende van BIM en verdere digitalisering; het is in feite geen keuze meer

Digitalisering is in ons dagelijkse leven al niet meer weg te denken. Er is al een hele generatie die niet beter weet dan dat sommige producten of diensten alleen via de digitale snelweg naar je toe kunnen komen. Deze hebben nog nooit een videotheek van binnen gezien of een kaartje gekocht voor de trein aan de balie. We worden er in de maatschappij ook toe gedwongen om te digitaliseren. Bankzaken, verzekeringen, belastingaangiftes, vakanties, energienota’s en nog vele andere grotere instituten zorgen ervoor dat je digitaal mee moet; er is in feite geen keuze meer.


Er waren momenten dat ik er eigenlijk ook een beetje gefrustreerd van werd; die steeds maar verder digitaliserende maatschappij. Pff, weer een nieuwe app, nieuw wachtwoord, nieuwe beheerdersinstructie; volle schijf, trage computer, wegvallende wifi etc. Kost ook bakken met tijd om van alles weer in te stellen en jezelf er in te verdiepen. Wellicht dat je deze frustratie herkent? En hoe ga je hier mee om?


Voor een HR studie in 2012 heb ik voor een Design & Build organisatie de kloof en de competenties in kaart gebracht die de verandering van ketenintegratie middels BIM en LEAN principes met zich meebrengt. Wat al gauw zichtbaar bleek en wellicht ook al voorspelbaar was, sommige competenties zijn belangrijker geworden. Vooral gericht op de soft skills. Mijn inziens zijn de proactieve houding en het (transparantere) samenwerken met een stuk nieuwsgierigheid de belangrijkste competenties hieromtrent!


Nu 7 jaar later zie je dat deze competenties daadwerkelijk ook echt de basis zijn om goed om te gaan met BIM en de verdere digitalisering in de bouw. Waar in de afgelopen paar jaar de nieuwe (BIM) rollen vooral werden ingevuld door mensen met digitale intuïtie, is het nu noodzaak voor de overigen om aangehaakt te blijven. Dit kan met een stuk minder frustratie door te starten met de een goede mindset als basis voor de ontwikkeling van de eerder genoemde competenties!

Omarm de digitalisatie….het wordt alleen nog maar meer.140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page