top of page

"Guess so" houding

Bijgewerkt op: 25 jun. 2020

Een paar maanden geleden heb ik samen met mijn jongste zoontje van 9 “the Karate Kid” weer eens bekeken. Heerlijk! De eerste versie uit 1984; de kaskraker met Ralph Macchio in de hoofdrol. De film gaat over een leermeester, Mr. Miyagi, de leerling, Daniël LaRusso en de uitzonderlijke trainingsmethodes die de leermeester hanteert.

Ik kende letterlijk nog veel one-liners en besef achteraf dat ik daar onbewust veel aan heb gehad. De bewustwording en het spel tussen leerling en leermeester is volgens mij tijdloos!


Er is een moment in de film waarin Mr. Miyagi vraagt of hij er klaar voor is en pijnlijk bloot legt wat het verschil is tussen een “Yes / No” en een “Guess so” houding.

Deze scene is zo treffend voor de relatie tussen een leermeester/leerling, coach/coachee of mentor/mentee. Maar zeker ook voor leidinggevenden en managers die ontwikkeling van hun medewerkers en collega’s hoog op de agenda hebben staan.

Bijgaand de video voor de scene op youtube!

De onverschilligheid in de “guess so”-houding MOET je herkennen, blootleggen, bespreken en ombuigen! Dat is de basis voor elk leertraject.

Voor diegene die de film ooit of te lang geleden hebben gezien en voor diegene die hem nog nooit hebben gezien…..Het is een vermakelijke film (lees managementboek) die laagdrempelig nog meer mooie tijdloze pareltjes verbergt in de relatie van leermeester/ mentor en leerling.


Overigens heeft mijn zoontje de film intussen al voor de 2e keer gezien! Wax on, wax off!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page