top of page

Digitale intuïtie?!... Als mens of computer?

Bijgewerkt op: 4 jul. 2019

Waar denk je aan wanneer de combinatie “digitaal” en “intuitie” wordt gemaakt? Is het A.I., machine learning of deep learning? Of is het de vaardigheid die men opdoet door al onbewust digitaal te handelen en zelfs te denken? Of wellicht wel heel iets anders?

Digitaal is afgeleid van het Latijnse woord digitus, dat vinger betekent en refereert aan het tellen op de vingers. Intuïtie kan worden omschreven als een "ingeving", een vorm van "direct weten", zonder dat men dit beredeneerd heeft. ~wiki


Toen ik dit had opgezocht, zag ik direct de vingers aan de controller voor me. De vingers die handig en snel de knoppen bedienen van een digitale game. Dan vooral ook van die games waarbij je moet reageren op onverwachte situaties.

Onlangs speelde ik samen met mijn zoon van 15 een “shooter” game. Mijn vaardigheid; echt gênant! Mijn hand oog coördinatie, de ruimte om me heen in de game, de hoeveelheid aan mogelijkheden, de verschillende knoppen op de controllers…. Ik kreeg het nog niet voor elkaar.De vorige zin bevat het woord bewust het woord “nog”. Ik wil mijn ambitie graag open houden om er beter in te worden. Dus ik vraag een beetje hopeloos aan mijn zoon: ”Waar moet ik dan op klikken om in de trainingsmodus te komen voor dit spel?” Op het moment dat ik deze vraag stelde, kreeg ik een soort flashback. Ongeveer 30 jaar geleden vroeg mijn moeder me: ”Jozef, welke knoppen moet ik indrukken om op te nemen met de video?” Ik vermoed dat mijn zoon nu toch ook dezelfde gedachte had als ik toen; Dino!….


Voor mij klinkt (voorlopig) de definitie van digitale intuïtie aan de menskant als volgt: Een skill op een digitaal device die je hebt ontwikkelt en kan blijven ontwikkelen waar aspecten als het verwerken van data, oplossend vermogen en creativiteit al dan niet met ruimtelijk inzicht en eventueel aangevuld met vaardige hand oog coördinatie, instinctief wordt ingezet.

Overigens is het aanklikken van banners en advertenties en andere actieknoppen meer “mis- of verleiding” op gedrag wat je al eerdere hebt laten zien op de diverse devices. Dit gedrag wordt door “intelligente” systemen digitaal en kunstmatig opgepakt en aan jou gevoed. Deze vorm van “intuïtie” wil ik als digital skills vanuit de menskant uitsluiten.


De systemen en andere functies die gericht zijn op het maken en/of gebruiken van kunstmatige intelligentie, is wellicht een vorm van digitale intuïtie voor een computer. De lerende computer die zich richt op algoritmes en technieken om, net als wij mensen, data te verwerken, oplossingen kan aanbieden en zelfs creativiteit bezit? De wereld van machine learning en deep learning. Maar zo zou ik het niet willen benaderen.


In mijn vakgebied en dagelijkse praktijk ben ik vooral bezig met mensen, hun gedrag, talenten en competenties en daarbij de rollen binnen organisaties en teams. Dit vooral gericht op de bouwnijverheid. Dezelfde "generatie" kloven als mijzelf met mijn gamende puber zie ik ook binnen de digitalisering in de bouw. Snelle en handige digitaal ingestelde bouwkundigen die samenwerken met techneuten die minder beschikken over opgebouwde digitale intuïtie. Hoe blijven we op dat vlak met elkaar in contact en gebruiken we elkaars sterkten en nog meer hoe ontwikkelen we elkaar?


Als ik naar de gamende, appende en digitaal ingestelde jeugd om me heen kijk, gaat het op het op het vlak van digitale vaardigheid best wel goed komen met de toekomstige werkenden. De “instincten” die zij opbouwen gaan goed van pas komen voor de verdere digitale verandering. Tel daarbij op de slimmere computers/software die het ook voor de andere generaties steeds makkelijker maken.

Maar er zijn uiteraard ook nog andere vaardigheden die zeer van belang zijn.

Ik zou overigens liegen als ik soms ook niet denk: pff....kan het gamen, appen en ander digitaal geweld etc. niet iets minder?! Letterlijk komt dan een stukje “Doe Maar” songtekst binnen (Doris Day) "er zit een knoop op je tv..”

Aan de andere kant kan ik ook zo genieten van de digitale mogelijkheden die we hebben en vooral nog aan het ontdekken zijn..........Game on!48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page